P0442 even with a new gas cap!
Username
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up

    Results 1 to 12 of 12
    1. #1
      Moderator R Mayor's Avatar
      Join Date
      Jun 2012
      Location
      New Jersey (Bergen County)
      Posts
      1,929

      P0442 even with a new gas cap!

      Only cel im getting. Haven't seen many threads on this issue. Read in other forums could be a j hose? Originally thought it was the evap purge canister. Don't know. Anyone have this problem?

      Thanks for reading.

      Matt

      Ps Will vida later.

      Sent from my SM-G928V using Tapatalk
      2005 SR GT Steveo tune | IPD catback | EST dp | K an N drop in | IPD CAI | CX Racing FMIC | Snabb Intake | Forge CBV
      2005 SR M66 aka Pitogo's old R.

      Instagram r_mayor

    2. Remove Advertisements

      Advertisements
       

    3. #2
      Junior Member
      Join Date
      Oct 2010
      Posts
      424
      Smoke test to tell for sure its the J hose.

    4. #3
      Junior Member
      Join Date
      Apr 2019
      Location
      St Petersburg, FL
      Posts
      52
      Thanks for sharing!

      I have this code as well.. I examined the gas cap and noticed there was an o-ring/seal on the that was visibly dried out/cracked.
      I re-lubed the o-ring and flipped it around hoping that would solve the problem, however it worked to no avail.

      I will follow this thread and report back on any progress/results from smoke test.
      2005 M66 SR | BlackSapph/Gobi | Factory Sport Body Kit | Stage 0 | Pulls Hard
      2019 Volkswagen Jetta | 1.4 tsi | 8sp Auto | White | 45 Avg Mpg (Daily)

    5. Remove Advertisements
      SwedeSpeed.com
      Advertisements
       

    6. #4
      Member Hounddogger's Avatar
      Join Date
      Oct 2014
      Location
      Northern
      Posts
      6,383
      In VIDA do a gas tank leak test... and make sure the evap value under the intake manifold is plugged in and attached.
      Exponents kill
      Elsa: 2004 V70R Silver Metallic&Nordkap Back from Valhalla @ 357,098 miles

    7. #5
      Junior Member
      Join Date
      Jan 2019
      Location
      Atlanta, GA
      Posts
      20
      Just throwing it out there, I had an EVAP CEL and found a disconnected line under the car in about the passenger side front seat area. Reconnected it and the CEL has not returned.
      IMG_0228 by brandon harder, on Flickr

    8. #6
      Moderator R Mayor's Avatar
      Join Date
      Jun 2012
      Location
      New Jersey (Bergen County)
      Posts
      1,929
      Wanted to give people an update. After vida and some further research, found out its the leak detection pump. Supposedly there is a rubber diaphragm thats inside the pump that goes bad. In the picture where my hand is, to the right of the evap canister is the pump. Swapping it out tomorrow. Will have more pictures.

      Sent from my SM-G928V using Tapatalk
      2005 SR GT Steveo tune | IPD catback | EST dp | K an N drop in | IPD CAI | CX Racing FMIC | Snabb Intake | Forge CBV
      2005 SR M66 aka Pitogo's old R.

      Instagram r_mayor

    9. #7
      Moderator R Mayor's Avatar
      Join Date
      Jun 2012
      Location
      New Jersey (Bergen County)
      Posts
      1,929
      Update. Old vs new pics. New one is in and hopefully no more cel from this.

      Sent from my SM-G928V using Tapatalk
      2005 SR GT Steveo tune | IPD catback | EST dp | K an N drop in | IPD CAI | CX Racing FMIC | Snabb Intake | Forge CBV
      2005 SR M66 aka Pitogo's old R.

      Instagram r_mayor

    10. #8
      Junior Member bhill's Avatar
      Join Date
      Sep 2006
      Location
      Mid-Hudson Valley, NY
      Posts
      189
      Quote Originally Posted by R Mayor View Post
      Wanted to give people an update. After vida and some further research, found out its the leak detection pump. Supposedly there is a rubber diaphragm thats inside the pump that goes bad.
      Hey Mayor, I'm throwing this same code with a CEL. (Intermittently, tho.) What further t/s led you to the pump? I guess the Vida gas tank leak test? Anything else?
      His: 2006 V70R T5 AWD, 6MT, Passion Red/Gobi, Premium Audio/Factory Sub, Nav Instagram
      Hers: 2007 V50 T5 AWD, 6MT, Brilliant Blue/Beige, Premium, Climate, Premium Audio
      3rd: 2011.5 XC60 T6 AWD, Saville Grey Metallic/Soft Beige, Climate, BLIS. New engine @87k
      4th: 2006 XC70 ORE T5 AWD, Ocean Race Blue Metallic/Taupe, Climate
      Prev: 1994 850 TURBO Estate, Ruby Red/Black, T5R ECU
      HS/College - 1986 244 DL, Graphite Metallic/Blue Cloth, AW70
      HS - 1981 245 DL, Tan/Brown Vinyl Interior, M46

    11. #9
      Moderator R Mayor's Avatar
      Join Date
      Jun 2012
      Location
      New Jersey (Bergen County)
      Posts
      1,929
      Quote Originally Posted by bhill View Post
      Hey Mayor, I'm throwing this same code with a CEL. (Intermittently, tho.) What further t/s led you to the pump? I guess the Vida gas tank leak test? Anything else?
      Let me ask this. Do you ever get the gas cap loose message when you just start driving you're car? I didn't do a gas tank leak text. I vida the car after I got the light and the leak detection tank came up in a photo. Before you do anything, I would say buy a new gas cap. See what happens after that.

      Sent from my SM-G928V using Tapatalk
      2005 SR GT Steveo tune | IPD catback | EST dp | K an N drop in | IPD CAI | CX Racing FMIC | Snabb Intake | Forge CBV
      2005 SR M66 aka Pitogo's old R.

      Instagram r_mayor

    12. #10
      Moderator R Mayor's Avatar
      Join Date
      Jun 2012
      Location
      New Jersey (Bergen County)
      Posts
      1,929
      Finally passed no more cel.

      Sent from my SM-G928V using Tapatalk
      2005 SR GT Steveo tune | IPD catback | EST dp | K an N drop in | IPD CAI | CX Racing FMIC | Snabb Intake | Forge CBV
      2005 SR M66 aka Pitogo's old R.

      Instagram r_mayor

    13. #11
      Junior Member bhill's Avatar
      Join Date
      Sep 2006
      Location
      Mid-Hudson Valley, NY
      Posts
      189
      Quote Originally Posted by R Mayor View Post
      Let me ask this. Do you ever get the gas cap loose message when you just start driving you're car? I didn't do a gas tank leak text. I vida the car after I got the light and the leak detection tank came up in a photo. Before you do anything, I would say buy a new gas cap. See what happens after that.
      I haven't gotten that message at all. However, I don't think I replaced the cap after I bought it, so maybe I'll try that first. Thanks.
      His: 2006 V70R T5 AWD, 6MT, Passion Red/Gobi, Premium Audio/Factory Sub, Nav Instagram
      Hers: 2007 V50 T5 AWD, 6MT, Brilliant Blue/Beige, Premium, Climate, Premium Audio
      3rd: 2011.5 XC60 T6 AWD, Saville Grey Metallic/Soft Beige, Climate, BLIS. New engine @87k
      4th: 2006 XC70 ORE T5 AWD, Ocean Race Blue Metallic/Taupe, Climate
      Prev: 1994 850 TURBO Estate, Ruby Red/Black, T5R ECU
      HS/College - 1986 244 DL, Graphite Metallic/Blue Cloth, AW70
      HS - 1981 245 DL, Tan/Brown Vinyl Interior, M46

    14. #12
      Moderator R Mayor's Avatar
      Join Date
      Jun 2012
      Location
      New Jersey (Bergen County)
      Posts
      1,929
      Quote Originally Posted by bhill View Post
      I haven't gotten that message at all. However, I don't think I replaced the cap after I bought it, so maybe I'll try that first. Thanks.
      No problem. Good Luck.

      Sent from my SM-G928V using Tapatalk
      2005 SR GT Steveo tune | IPD catback | EST dp | K an N drop in | IPD CAI | CX Racing FMIC | Snabb Intake | Forge CBV
      2005 SR M66 aka Pitogo's old R.

      Instagram r_mayor

    15. Remove Advertisements

      Advertisements
       

    Similar Threads

    1. 2001 S60 valve cover cap opposite to oil fill cap fell off
      By Gotsmanlai in forum S60 (2001-2010)
      Replies: 7
      Last Post: 03-21-2016, 04:43 PM
    2. 2006 s60 2.5t awd gas cap loose gas gauge stops working
      By nali323 in forum New Member Forum
      Replies: 1
      Last Post: 03-20-2015, 01:25 PM
    3. Replies: 2
      Last Post: 01-20-2015, 08:24 AM
    4. Replies: 5
      Last Post: 02-24-2014, 02:58 PM
    5. Replies: 4
      Last Post: 05-31-2004, 06:21 PM