Fluctuating / Irregular Cold Idle on T6 3.0l
Username
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up

    Results 1 to 9 of 9
    1. #1
      Junior Member Stef1's Avatar
      Join Date
      Mar 2017
      Location
      South Shore of Montréal, QC
      Posts
      457

      Fluctuating / Irregular Cold Idle on T6 3.0l

      Temperatures are slowly dropping here and I noticing that when it's 10C (50F) or less, the cold idle is not so smooth.
      In the first few seconds after start up I can ear a few misses or pops and once the idles drops to the normal speed it 'bounces' around between two speeds not too far apart.
      As soon as I hit the gas or get going, all is back to normal with a smooth idle.

      -I get no codes associated with misfires.
      -I also checked and cleaned the MAF sensor recently.

      Any ideas ?
      Bright Silver 2015.5 V60, T6 3.0 AWD, P* tune, Simons Touring Catback, Eibach ProKit, various retrofits including adaptive OE xenon

    2. Remove Advertisements

      Advertisements
       

    3. #2
      Member Veefifty T5AWD's Avatar
      Join Date
      Feb 2009
      Location
      Lakes Region NH
      Posts
      6,859
      How's your air filter? Quick, easy check.
      Logan

      2015 S60 T6 AWD R-Design Polestar
      2008 S40 2.4i - hers

      Former:

      2013 C30 Polestar Limited Edition #87/250 | 2005 V50 T5 AWD | 1995 Yellow 850 T5-R

    4. #3
      Member
      Join Date
      Mar 2011
      Location
      Arlington, VA
      Posts
      2,197
      Check/clean the throttle body.
      2012 S60 T5 - Flamenco Red, Soft/Sandstone Beige, Climate, Premium, Multimedia, Xenons, BLIS, PCC, Park Assist, Urbane Wood, TFT Retrofit

    5. Remove Advertisements
      SwedeSpeed.com
      Advertisements
       

    6. #4
      How many miles on your vehicle? Are you due to have plugs replaced?

      Another consideration is: Do you have any moisture buildup in your tank? Big swings in temperature especially when your car has a tank that’s low on fuel can create condensation buildup in the tank that can create drivability issues that most often are misdiagnosed as hardware issues. People will often throw a bunch of money trying to chase an issue that won’t resolve until you fix the fuel itself. To rule this out, I’d buy a yellow bottle of HEET fuel treatment / ‘dry gas’ which functions as a moisture dispersant, and add that to a fresh full tank of quality gas. If it’s a moisture issue, a $3 bottle of HEET will dramatically improve the situation almost immediately and should resolve it entirely over the course of a tankful, and might benefit from the same program for a second tankful just to be safe. If there’s no change, then at least you ruled out a very easy to address and cheap possible source of the problem and then it’s time to look at other sources and fixes.
      2011 S60 T6 with Polestar tune+TDI-Tuning : KW V3 coilovers : DO88 fmic : Ferrita downpipe : Powerflex "race" torque mount insert
      12.99 at 109mph

    7. #5
      Junior Member TnoV60's Avatar
      Join Date
      Feb 2017
      Location
      Seattle, WA
      Posts
      585
      I think everyone mentioned that
      -air filter
      -spark plug (my guess)
      -Throttle body
      -any other issue aside the cold start?
      2016 V60 T5 2.0 FWD Premier Onyx Black Metallic: : BLIS | ERST Intake | IPD Rear Sway Bar | IPD F&R End Links | Powerflex "Race" Torque Rod | RD Suspension | IPD Skid Plate | Volvo Cap Mirror Satin Presentation
      Sold 2008 S40 2.4 FWD - Grey Metallic | K&N Filter | B4 & Koni Suspension

      Monthly Seattle, WA: Meet and Greet Topic: HERE

    8. #6
      Junior Member Stef1's Avatar
      Join Date
      Mar 2017
      Location
      South Shore of Montréal, QC
      Posts
      457
      Thanks all for your tips.
      Car is only 56k km (35k miles)

      -Air filter was checked a few months back. Will check again.
      -Throttle body; I will try cleaning it. If I remember from the video by Yuri (volvosweden on Youtube)I should have a new gasket ready. will try to get one.
      -Spark plugs; does pulling one to inspect gives a good picture or should I check them all ?
      -Fuel moisture; I poured a bottle of Heet last winter. Could try another one...
      Bright Silver 2015.5 V60, T6 3.0 AWD, P* tune, Simons Touring Catback, Eibach ProKit, various retrofits including adaptive OE xenon

    9. #7
      Junior Member Stef1's Avatar
      Join Date
      Mar 2017
      Location
      South Shore of Montréal, QC
      Posts
      457
      Re-checked air filter last week end : like new.
      Half a tank of Heet treated fuel since, no noticeable changes.
      Still the plugs to check. Should I pull one or inspect all of them ?

      This situation is directly linked to colder outside temperature...any other ideas ?
      Bright Silver 2015.5 V60, T6 3.0 AWD, P* tune, Simons Touring Catback, Eibach ProKit, various retrofits including adaptive OE xenon

    10. #8
      Junior Member
      Join Date
      Jan 2019
      Location
      Quebec City, Canada
      Posts
      50
      Stef1 can you do a quick video of it?

      Quote Originally Posted by Stef1 View Post
      Re-checked air filter last week end : like new.
      Half a tank of Heet treated fuel since, no noticeable changes.
      Still the plugs to check. Should I pull one or inspect all of them ?

      This situation is directly linked to colder outside temperature...any other ideas ?

    11. #9
      Junior Member Stef1's Avatar
      Join Date
      Mar 2017
      Location
      South Shore of Montréal, QC
      Posts
      457
      On this video you can see the tachometer fluctuate but it's hard to hear the 2-3 misses...

      https://photos.google.com/photo/AF1Q...A1fGrdbWjty3AG

      I'll try to make a better one today.
      Bright Silver 2015.5 V60, T6 3.0 AWD, P* tune, Simons Touring Catback, Eibach ProKit, various retrofits including adaptive OE xenon

    12. Remove Advertisements

      Advertisements
       

    Similar Threads

    1. "Cold oil flogging" how cold is too cold?
      By Britspeed in forum R Forum (2004-2007)
      Replies: 16
      Last Post: 12-24-2004, 10:31 AM
    2. A/C recharge issue: Pressure fluctuating
      By Mr. D in forum 850 (1993-1997)
      Replies: 1
      Last Post: 04-06-2004, 08:27 PM
    3. Engine irregular at idle. Misfire, Low Compression, Vacuum leak?
      By Poritz in forum 740 & 760 (1982-1992)
      Replies: 4
      Last Post: 11-14-2003, 12:37 PM