Pulsing idle after driving on incline.
Username
Do you already have an account?
Forgot your password?
  • Log in or Sign up

    Results 1 to 3 of 3
    1. #1
      Junior Member
      Join Date
      Jun 2017
      Location
      California USA
      Posts
      19

      Pulsing idle after driving on incline.

      My friends 1992 245 has had some issues after driving up a steep driveway.

      It started to idle in pulses and sometimes will stall the engine.
      The simple tests we have done were:

      -Pull fuel pump and check internal hoses for visible damage.
      -Spray brake cleaner on intake to check for leaks
      -Unplug MAF to check if the issue goes away.

      Not a ton of luck with any of those, but the fact that it started when it went up an incline makes us think it is fluid related.

      Here is a reference video with the MAF being unplugged. The pulsing reduces when the MAF is unplugged.
      2011 S80 3.2L PZEV - Caspian Blue, Sandstone

    2. Remove Advertisements

      Advertisements
       

    3. #2
      Junior Member scaramoucheii's Avatar
      Join Date
      Feb 2016
      Location
      Florida, USA
      Posts
      452
      Have you checked the in tank fuel pump? Or are you just referring to the external pump.

      There is a Sock Filter inside the tank, on the inlet to the in tank pump, The incline may have moved some crap in the tank and clogged that.
      Currently: 2016 XC90 T8, 1973 1800ES Original D-Jet, 1973 142 B20B, 1977 242 B230FT
      Previously: 1974 144 B20B, 1974 142 B20F, 1989 740, 1981 242 GLT, 1996 740, 1999 V70

    4. #3
      Junior Member
      Join Date
      Jun 2017
      Location
      California USA
      Posts
      19
      Yes, pulled that completely out, did not look to be clogged, not really anything stuck to the sock.

      Several days, the same issue starts. We have cleaned the MAF, tested the resistances. Checked again for intake vacuum leaks.

      Seems like it gets worse when it gets warm. We are more thinking it's related to the IAC or engine temperature sensor.
      Last edited by connorpiper; 10-11-2019 at 08:37 PM.
      2011 S80 3.2L PZEV - Caspian Blue, Sandstone

    5. Remove Advertisements

      Advertisements
       

    Similar Threads

    1. Constant pulsing bump...driving me nuts
      By JamBox in forum R Forum (2004-2007)
      Replies: 18
      Last Post: 05-29-2014, 09:37 PM
    2. Pulsing vibrations at idle
      By Pinstripe in forum XC90 (2003 - 2014)
      Replies: 1
      Last Post: 04-01-2012, 08:56 AM
    3. FS: Incline sensor and button for the alarm
      By slowrey in forum FWD & AWD Parts For Sale
      Replies: 4
      Last Post: 02-24-2007, 08:50 AM
    4. AWD not working on an incline + snow?
      By pitogo in forum R Forum (2004-2007)
      Replies: 79
      Last Post: 12-14-2005, 08:01 PM